Miki Liukkosen O on valittu vuoden 2017 Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaaksi

10.11.2017

Miki Liukkonen: O
Miki Liukkosen O-romaani
Miki Liukkonen: O

Miki Liukkosen O-romaani

Miki Liukkosen O on valittu vuoden 2017 Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaaksi

Raadin perustelut ehdokkuudelle:

”Proosaa voidaan kutsua lauseista koostuvaksi selvitykseksi asian tilasta. Miki Liukkosen O on tässä suhteessa selvitys pakkoneuroottisesta milleniaalisukupolven ajasta, jossa syiden etsiminen muodostuu metsäksi, jonka jokainen puu tutkitaan. O on maksimaalisuudessaan pysäyttävä teos. Sen kieli on täsmällisyydessään hykerryttävää ja kieliainekseltaan se näyttää ehtymättömältä. O kykenee synnyttämään lukijassa uteliaisuutta jokaisella sivullaan, ja havaintojen tarkkuudessa se on ennennäkemättömän terävä.”

Miki Liukkosen O on suuruudenhullu ja kaikkeutta tavoitteleva tarina ihmisistä ja kummallisista tapahtumis­ta, neurooseista ja päähänpinttymistä. Se on myös tarina siitä, millaista arkemme on tässä ajassa ja miten elää siinä.

»Liukkosen lahjat pelkästään väkevien kuvien synnyttä­misessä ovat kiistattomat ja hyvän teoksen laatimiseen täysin riittävät. Mutta kun tähän lähes luonnonlapsimaisen vaivattomaan kykyyn yhdistyy viileä älyllisyys kuten O:ssa, tuloksena on tyrmääviä kirjallisia tehoja.»
– Juhani Karila, Helsingin Sanomat

»Miki Liukkosen maksimalistinen romaani O on nautinnollista luettavaa.»
– Kaisa Kurikka, Turun Sanomat

»O on leikittelevän hauska romaani. Se on myös läpi­tunkeva ajankuvaus. Ainakin aihepiirin kattavuudelta ja järkälemäisyydeltään – 858 sivua – se on suurromaani.»
– Marja-Riitta Vainikkala, Kaleva

O-romaanin käännösoikeudet on myyty ranskalaiselle Le Castor Astral Éditeur –kustantamolle. Kustantamo julkaisee ranskalaista nykykirjallisuutta, runoutta, kokeellista kirjallisuutta ja klassikkoja, muun muassa Norman Mailerin, George Perecin, Tomas Tranströmerin, Richard Brautiganin ja Charles Baudelairen teoksia.
Kustantamon edustajan Richard Bégault’n mukaan O on juuri se kirja, jota Le Castor Astral Éditeur on etsinyt käännöskirjalistansa kärjeksi: kerrassaan ällistyt­tävän hieno mestariteos, jonka he ehdottomasti haluavat saattaa ranskalaisten lukijoiden saataville.

Miki Liukkonen (s. 1989 Oulussa) on Helsingissä asu­va kirjailija. Hänen esikoisromaaninsa Lapset auringon alla (2013) oli Runeberg-palkintoehdokkaana. Liukko­nen on kirjoittanut myös kolme runoteosta, joista Valkoisia runoja (2011) oli Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinto-ehdokkaana. O-romaani oli Botnia-kirjallisuus­palkintoehdokkaana tänä syksynä.

WSOY 2017, 852 sivua
Romaani on saatavilla painettuna kirjana ja e-kirjana.

Lisätiedot:
WSOY, kustantaja Anna-Riikka Carlson,
puh. 040 7781 149, anna-riikka.carlson@wsoy.fi

Haastattelupyynnöt:
WSOY, viestintäpäällikkö Tuuli Leppänen
puh. 040 5646 734, tuuli.leppanen@wsoy.fi
Arvostelukappaleet: tiedotus@wsoy.fi