Miki Liukkosen O Runeberg-ehdokkaaksi

14.12.2017

Miki Liukkosen O-romaani on valittu vuoden 2018  Runeberg-kirjallisuuspalkintoehdokkaaksi. Sanomalehti Uusimaan, Porvoon kaupungin, Suomen Kirjailijaliiton, Suomen arvostelijain liiton ja Finlands Svenska Författareförening vuosittain jakama kirjallisuuspalkinto on suuruudeltaan 10 000 euroa ja se jaetaan 5. helmikuuta.

(c) Aki Roukala

Raadin perustelut:

Miki Liukkosen (s. 1989) järkäleromaani O on suuri synteesi pirstoutuneesta ajastamme. Pursuileva henkilögalleria kokeilee, josko neurooseihin käpertymisestä olisi apua, kun todellisuus ei muutoin tahdo pysyä missään järjellisessä raamissa. Liiallinen tietoisuus itsestä ja jatkuva informaatiotulva syövyttävät henkilöt sisäisesti ja saavat heidät pakkomielteisesti takertumaan yksityiskohtiin, tai katoamaan eskapistisiin sijaistoimintoihin. Runsauden ja huumorin takana väijyy tyhjyys, jossa kaikuu Saarnaajan ääni turhuuksien turhuudesta. Romaani ei massiivisuudestaan huolimatta ole raskasta luettavaa. Liukkosen kieli on tarkkaa ja loisteliasta vapaan hengen lentoa. O on suomalaisessa kirjallisuudessa ainutlaatuinen tapaus.

Muut palkintoehdokkaat ovat Johanna Holmströmin Själarnas ö (Förlaget), Anu Kaajan Leda (Teos), Olavi Koistisen Mies joka laski miljardiin (Kosmos), Juha Kulmalan Ränttätänttä, (Savukeidas), Rosa Liksomin Everstinna (Like), Marjo Niemen Kaikkien menetysten äiti (Teos) ja Asko Sahlbergin Amandan maailmat (Like)

Ehdokkaat valitsi raati, johon kuuluvat vapaa toimittaja Maija Jelkänen, runoilija Heli Slunga ja kulttuuritoimittaja, kriitikko Sofie Stara.

Vuoden 2018 Runeberg-palkinnon saajasta päättää palkintoraati, johon kuuluvat kirjallisuustoimittaja Pia Ingström, kriitikko Mervi Kantokorpi ja kirjailija Marja-Leena Tiainen.

Lisätietoja:
Raadin puheenjohtaja Heli Slunga, p. 040 965 30 99
Raadin sihteeri Marjo Rämö, p. 0400 133 882, marjo.j.ramo@media.fi

Miki Liukkosen O on suuruudenhullu ja kaikkeutta tavoitteleva tarina ihmisistä ja kummallisista tapahtumista, neurooseista ja päähänpinttymistä. Se on myös tarina siitä, millaista arkemme on tässä ajassa ja miten elää siinä.

Miki Liukkonen (s. 1989 Oulussa) on Helsingissä asuva kirjailija. Hänen esikoisromaaninsa Lapset auringon alla (2013) oli Runeberg-palkintoehdokkaana. Liukkonen on kirjoittanut myös kolme runoteosta, joista Valkoisia runoja (2011) oli Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkintoehdokkaana. O-romaani on ollut tänä syksynä sekä Kaunokirjallisuuden Finlandia- että Botnia-kirjallisuuspalkintoehdokkaana.

Haastattelupyynnöt:
Viestintäpäällikkö Tuuli Leppänen, tuuli.leppanen@wsoy.fi, puh. 040 5646 734

Arvostelukappaleet: tiedotus@wsoy.fi