Paula Vesala käsikirjoitti Peppi-kirjat kuunnelmasarjaksi

12.10.2023

Muusikko Paula Vesala on käsikirjoittanut tunnetuimmat Peppi-romaanit Peppi Pitkätossu, Peppi Pitkätossu astuu laivaan ja Peppi Etelämerellä moniäänisiksi, eläväisiksi kuunnelmiksi. Vesala on koulutukseltaan dramaturgi ja näytelmäkirjailija. 

“Oli suorastaan unelmatyö sukeltaa Lindgrenin kirjoihin uudelleen. Peppi on kaikista anarkistisista hahmoista minulle se riemastuttavin, eikä kerta kaikkiaan sovi mihinkään käytös- ja kasvatusmuotteihin. Kuunnelman muoto oli minulle dramaturgina uusi haaste, ja otin sen vastaan välittömästi. Lisäksi tässä on niin mieletön joukko hienoja näyttelijöitä ja muita tekijöitä, että ei kai työ voi olla enää tämän hauskempaa!” Vesala toteaa. 

WSOY:n lasten- ja nuortenkirjojen kustantaja Paula Halkola pitää luontevana, että kuunnelmaformaatti tekee paluun äänikirjojen suosion kasvun myötä. 

”Toteutus tuo tarinamaailman lähelle kuuntelijaa ja voi olla uudelle lukijasukupolvelle se ensimmäinen kosketuspinta yhteen maailman rakastetuimmista lastenkirjahahmoista, Peppiin. Olen todella iloinen, että saimme käsikirjoittajaksi monilahjakkaan Paula Vesalan, jonka kuunnelmasovitukset kunnioittavat Astrid Lindgrenin alkuperäistä tarinamaailmaa huomioiden samalla tämän päivän lapsikuuntelijat”, Halkola sanoo.  

null
©The Astrid Lindgren CompanyTM. Illustrated by Ingrid Vang Nyman.

“Jännittävää esittää niin legendaarista ja rakastettua hahmoa” 

WSOY:n kustantamat kuunnelmat on tuottanut Funfar-tuotantoyhtiö. Ohjaajana on toiminut Sami Keski-Vähälä ja musiikista vastaa Jiri Kuronen.   

Pääosia näyttelevät Mimosa Willamo (Peppi), Linnea Leino (Annika) ja Santeri Helinheimo Mäntylä (Tommi). Sivurooleja tulkitsevat mm. Ville Myllyrinne, Taisto Oksanen, Cécile Orblin, Panu Vauhkonen, Wilhelm Enckell ja Anna-Riikka Rajanen.  

Peppi Pitkätossun esittäminen on ollut Willamolle antoisa kokemus:  

”Totta kai on jännittävää esittää niin legendaarista ja rakastettua hahmoa kuin Peppi Pitkätossu. Tuntuu, että me näyttelijät kuitenkin löysimme hahmot aika helposti äänitysten alkaessa, koska ne ovat meille jo lapsuudesta tuttuja. Peppi on monella tavalla ollut minulle idoli pienenä. Peppi rikkoi rajoja, oli röyhkeä, rohkea ja vahva, ja vaikka itse olin aika pedantti ja tottelevainen, tuntui kutkuttavalta lukea villistä lapsesta, joka teki mitä huvitti. Aikuistuessa olen löytänyt Pepistä myös traagisuutta, surua ja vaikeiden tunteiden käsittelemisen hankaluutta, joten kuunnelmaa tehdessä huomasin suhtautuvani hahmoon ilon ja riehakkuuden lisäksi empatialla ja hellyydellä.” 

Ensimmäinen Peppi-kuunnelma, Peppi muuttaa Huvikumpuun, ilmestyy äänikirjapalveluissa tänään 12.10., ja toinen osa 15.10. Loput neljä osaa ilmestyvät marras-joulukuussa. Kuunnelmat sopivat kaikille n. neljästä ikävuodesta eteenpäin.