Sang ja Maailmantyttäret Topelius-ehdokkaina ja Nollis ja Almus Arvid Lydecken -ehdokkaina

13.12.2022

Suomen Nuorisokirjailijat ry on julkistanut Topelius- ja Arvid Lydecken -palkintoehdokkaat vuonna 2022 ilmestyneistä kirjoista. Molempien palkintojen saajaksi on ehdolla viisi kirjaa, ja mukana ovat WSOY:ltä Elina Pitkäkankaan Sang ja Siiri Enorannan Maailmantyttäret sekä Tuomas Marjamäen ja Antti Nikusen Nollis – Maailman ainoa nollasarvinen ja Mikko Kalajoen ja Jani Ikosen Almus: Tännetuloa terve.  

Topelius-palkinto myönnetään vuosittain korkeatasoiselle nuortenkirjalle ja Arvid Lydecken -palkinto korkeatasoiselle lastenkirjalle. Palkinnot myöntävän Suomen Nuorisokirjailijat ry:n raatiin kuuluvat kriitikko, toimittaja ja lukutaidon opettaja Aleksis Salusjärvi, kirjastotyöntekijä, lukuaktivisti Henriika Tulivirta ja suomen kielen opettaja Marja Majuri.

Topelius-ehdokkaaksi valittu Elina Pitkäkankaan Sang-romaani saa raadilta kiitosta tunnelmasta ja kokonaisen maailman tuomisesta lukijan eteen: 

”Dystopinen romaani pitää yllä hienoa ja synkkää tunnelmaa Fusangin valtiosta. Sang on eeppinen kertomus nuoresta, joka yrittää taistella totalitaristisen valtion mahdottomia olosuhteita vastaan. Kong Dawei liittyy kapinallisiin joukkoihin, ja henkeäsalpaavat tilanteet seuraavat toisiaan. Pitkäkankaan kyky loihtia uskottavilla yksityiskohdilla kokonainen maailma on lumoavaa. Ihmisen valinnoista syntyy ketju, joka paitsi liittää meidät toisiimme, myös määrittää lopulta sitä, mitä ja keitä olemme. Sang on kertomus rakkaudesta, mutta ennen kaikkea se on kertomus moraalista: kaikesta siitä, mitä olemme valmiita tekemään toistemme vuoksi.”

Siiri Enorannan nuortenromaani Maailmantyttäret vakuutti raadin kiehtovalla kerronnallaan: 

”Enorannan näkökulmatekniikka rakentaa utopian sadan vuoden päähän tulevaisuuteen. Luonto on alkanut toipua, mutta tuhon jälkiä korjataan edelleen. Maailmankoti on paikka, jossa jokainen ihminen haluaisi asua. Väkivalta on lähes loppunut, suorituskeskeisen elämän sijaan ihmiset etsivät elämän merkitystä kestävämmistä asioista. Maailmantyttärien taustalla on menetys. Sekä historiallinen katastrofi että henkilöhahmojen omaa elämää koskeva. Enorannan kiehtova kerronta synnyttää uteliaisuuden hänen luomaansa maailmaan, ja lopputulos on samaan aikaan haastava sekä fasinoiva romaani.”

Muut tämän vuoden Topelius-ehdokkaat ovat Reija Kaskiahon Maantiekiitäjä (Myllylahti), Sini Helmisen Sysi (Myllylahti) ja Terhi Rannelan Yöuinti (Otava).

  

Arvid Lydecken -ehdokkaaksi valittu Nollis – Maailman ainoa nollasarvinen on Tuomas Marjamäen kirjoittama ja Antti Nikusen kuvittama, seitsemästä sadusta koostuva huumori- ja väri-ilottelu:

”Kalle-Ilmarin maatilalla elävä Unikko-varsa löytää itsensä: hän tajuaa olevansa maailman ainoa nollasarvinen. Tuomas Marjamäen esikoislastenkirja leikittelee riemukkaasti identiteetti-, ystävyys- ja itsetuntemusteemoilla. Nolliksen maailmassa kaikki on mahdollista ja ennen kaikkea riemukasta. Kirjan kerronnasta on mahdoton olla innostumatta. Sen huumori on lämmintä ja terävää. Nolliksesta innostuvat lapsien lisäksi kaikki sellaiset lukijat, joilla on taipumus nähdä arkinen elämä harmaana. Kirjan viisaus synnyttää lukijassa kiitollisen olon.”

Mikko Kalajoen sanailemaa ja Jani Ikosen kuvittamaa Almus: Tännetuloa terve -lastenromaania raati kuvailee valloittavaksi ja ihmeelliseksi:

”Suloinen (mutta jossain määrin kaoottinen) peikkolapsi ilmestyy yksinäisen, harmaan setämiehen ovelle ja muuttaa tämän maailman räiskyvällä olemuksellaan. Mikko Kalajoki on valloittava kertoja. Hänen proosansa on vangitsevaa ja tarinasta kasvaa vaikuttava, uskottava ja lumoava elämys. Herra Mattssonin yksinkertaiseen ja yksitoikkoiseen elämään astuu pieni Almus-poika, joka paitsi rikkoo rutiinit, tuo mukanaan elämänilon, joka ei karise mielestä kirjan lukemisen jälkeenkään. Alamailta kotoisin oleva Almus-peikko herättää sekä epäluuloa että riemua, minne hyvänsä hän meneekin. Ennen kaikkea hänellä on ihmeellinen kyky tuoda elämään säihkyvää valoa. Almuksen silmin tavanomaisimmankin neliskulmaisen kerrostalon kolmannen kerroksen asunto muuttuu ihmeellisen seikkailun näyttämöksi. Ihmisen, eikä peikonkaan, ole hyvä elää ainoaisesti yksin.”

Muut vuoden 2022 Arvid Lydecken -ehdokkaiksi valitut kirjat ovat Tomi Kontion Isäni on hipsteri (Teos), Saara Kekäläisen ja Netta Lehtolan Prinsessa joka lähti kälppimään (S&S) ja Hannele Lampelan ja Pasi Pitkäsen Paavali Pattinen, supernolo supersankari (Otava).

  

Topelius-palkintoa on jaettu vuodesta 1946 lähtien ja Arvid Lydecken -palkintoa vuodesta 1969 lähtien. Suomen Nuorisokirjailijat ry rahoittaa palkinnot Kopioston keräämillä tekijänoikeuskorvauksilla. Palkinnot jaetaan 16.1.2023 ja niiden arvo on vuosiluvun mukaisesti 2023 euroa. 

  • Lisätiedot: Suomen lasten- ja nuortenkirjailijat ry:n puheenjohtaja Netta Walldén, 040 744 0554, walldennetta@gmail.com