Siiri Enorannan ”Kesämyrsky” on ehdolla Pohjoismaiden neuvoston lasten- ja nuortenkirjallisuuden saajaksi

25.3.2021

Raati perustelee ehdokkuutta näin:

Queensbridgen kaupungissa kaikki, joilla on rahaa, lentävät. Lentureiden polttoaineena toimii salaperäinen indigo. Indigon salaisuuden tuntevat vain harvat, mutta kaikki haluaisivat osalliseksi aineen tuomasta vauraudesta.

13-vuotiaalla Andrew’lla on avoin katse ja määrätietoinen mieli. Edessä on hänen elämänsä tähän mennessä paras kesä, sillä hän pääsee Royn perheen kesähuvilalle. Amanda ja Lawrence Roy, heidän kaunis ja oikukas tyttärensä Penelope ja ihailtu poikansa Josh elävät kiehtovan salaperäistä varakkaiden elämää, jota Andrew seuraa lumoutuneena. Kesä on täynnä ääneen lausumattomia totuuksia ja synkkiä salaisuuksia. Andrewn psykiatri-isä hoitaa Penelopea, joka on järkyttynyt todistamastaan, koko kaupunkia järisyttäneestä murhasta. Andrew haluaa päästä lähelle Joshia, joka on ihaillun ja pelätyn Nokisiipien jengin johtaja.

Kesämyrsky on kieleltään rikas ja henkilökuvauksessaan taidokas nuortenromaani, joka yhdistää taitavasti niin spekulatiivisen fiktion, kartanoromanttisen kertomuksen kuin koululaisten suhteista kertovien tarinoiden piirteitä. Se on moniulotteinen tarina kesästä, jonka jälkeen mikään ei ole ennallaan. Kesämyrsky on tarina perheestä, joka ei olekaan niin täydellinen kuin ulkoa katsottuna näyttää. Se on tarina voimakkaasta ihastumisesta, josta kerrotaan taidokkaasti niin, ettei keskiössä ole seksuaalinen suuntautuminen tai sukupuoli, vaan vahva kokemus ja tunteet. Se kertoo nuorten jengistä, jossa leikitellään vallalla ja huomataan liian myöhään, kun leikeissä on menty liian pitkälle. Kirja pakottaa lukijan katsomaan niin nuorten päähenkilöiden kuin heidän elämässään vaikuttavien aikuistenkin pimeää puolta. Tarina osoittaa, kuinka täydellisyyden vaatimus ei tuokaan esille ihmisen parhaita puolia, vaan päästää pahan valloilleen.

Kesämyrsky kertoo, kuinka lapsuuden viaton maailma muuttuu yhdessä kesässä, eikä paluuta ole. Kauniin pinnan alla on synkkiä sävyjä. Ihmisten pimeä puoli on kuin lentureista tipahtava kuona, jolta ei pysty suojautumaan edes sateenvarjolla, se on kohdattava, ja kohtaamalla voi kasvaa kokonaiseksi ihmiseksi.

Siiri Enoranta (s. 1987) on julkaissut yhdeksän itsenäistä fantasiaromaania nuorille. Kesämyrsky oli vuoden 2020 Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokas. Enoranta voitti lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon edellisellä romaanillaan Tuhatkuolevan kirous (2018). Enoranta on taidokas ja omaääninen kirjailija, joka onnistuu romaaneissaan luomaan aina uusia maailmoita.

Lisätietoja palkinnosta ja ehdokkaista täältä.