Siiri Enorannan Tuhatkuolevan kirous voitti lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon

29.11.2018

Siiri Enorannan romaani Tuhatkuolevan kirous voitti vuoden 2018 lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon.

Voittajan valitsi Riku Rantala, joka kuvaili romaania mm. näin:

”Se kertoo rohkeasti suuren, kansainvälisen tason tarinan, joka pitää otteessaan alusta asti. Se luo maailman, joka on mitä suurimmassa määrin mielikuvituksellinen, mutta joka inspiroi pohtimaan kaikkein polttavimpia todellisen maailman kysymyksiä. Kysymyksiä ympäristön tulevaisuudesta, yksilön vastuusta, sukupuolirooleista, rakastamisen vaikeudesta, väkivallasta, totuuden jälkeisestä ajasta, oikeasta ja väärästä, hyvästä ja pahasta.” Riku Rantalan puheen voi lukea täältä.

Valintalautakunnan perustelut
Upeasti ja kauniilla, huolellisesti valituilla sanoilla kirjoitettu teos maalaa lukijan eteen uskottavan maailman. Omalakisen ja vahvaäänisen romaanin henkilökuvaus, juoni ja inhimillisyys tuovat esiin lapsuuden lopun, hyvän ja pahan, ilon ja surun. Eheä ja varma lukuelämys.

Muita ehdokkaita olivat:

Mattila, Riina: Järistyksiä (WSOY)
Anttonen, Taru & Milla Karppinen (toim.): Sankaritarinoita tytöille (ja kaikille muille) – Kertomuksia rohkeista naisista Minna Canthista Almaan (Into)
Hai, Magdalena: Royaumen aikakirjat 1: Kolmas sisar (Otava)
Hurme, Maija & Anssi: Skuggorna / Varjostajat (Schildts & Söderströms / S & S)
Vuori, Sanna Sofia. Kuvitus: Linda Bondestam: Ägget / Muna (Förlaget / Teos)

 

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinto on Suomen Kirjasäätiön jakama tunnustus ansiokkaalle suomalaiselle lasten- tai nuortenkirjalle. Palkinto on suuruudeltaan 30 000 euroa.

Suomen Kirjasäätiö asettaa vuosittain kolmijäsenisen valintalautakunnan, jonka tehtävänä on nimetä vähintään kolme ja enintään kuusi ehdokasta palkinnonsaajaksi, sekä henkilön, joka valitsee nimetyistä ehdokkaista lopullisen palkinnonsaajan. Kilpailuun voivat osallistua teokset, jotka on julkaistu edellisen kilpailun ehdokasasettelu määräräpäivän ja kuluvan vuoden määräpäivän välisenä aikana.

Lasten- ja nuortenkirjallisuudelle Finlandia-palkintoa on jaettu vuodesta 1997.