Suomen Kirjailijaliiton palkinnot jaettiin Kaiho Niemiselle ja Esko-Pekka Tiitiselle

8.10.2017

Suomen Kirjailijaliitto on jakanut Turun Kirjamessuilla palkintonsa. Kirjailijaliiton tunnustuspalkinto myönnettiin kirjailija Kaiho Niemiselle, lasten- ja nuortenkirjallisuuden Tirlittan-palkinto kirjailija Esko-Pekka Tiitiselle. Kirjailijaliiton palkinnot jaetaan tunnustuksena kirjailijan koko tähänastisesta tuotannosta, ei yksittäisestä teoksesta. Palkinnot ovat suuruudeltaan 10 000 euroa.

Tunnustuspalkinnon saaja Kaiho Nieminen

Suomen Kirjailijaliiton tunnustuspalkinnon saaja Kaiho Nieminen (s. 1941) julkaisi   esikoisteoksensa, romaanin Lovistoori, vuonna 1972. Palkittu ja aikanaan kohua herättänyt teos, köyhän perheen selviytymistarina tuon ajan Suomessa, aloitti mittavan uran, joka on jatkunut pian jo puoli vuosisataa.

Taiteessaan Nieminen asettuu vähäosaisten, niin sanottujen tavallisten ihmisten, puolelle. Hän kuvaa myötätuntoisesti ja eläytyen ihmisten selviytymiskamppailuja yhteiskunnassa, erilaisten taloudellisten ja poliittisten voimien ja vallankäytön puristuksessa. Monesti tapahtumat tuovat lukijan silmien eteen syrjäseutujen eläjiä, jotka hakevat paikkaansa yhteiskunnassa. Niemisen kerronta on omaäänistä, rouheaa ja hersyvää, ja sitä kannattelee elävä dialogi.

Vuonna 2003 Niemiselle myönnettiin WSOY:n kirjallisuussäätiön tunnustuspalkinto.

Tirlittan-palkinnon saaja Esko-Pekka Tiitinen

Suomen Kirjailijaliiton lasten- ja nuortenkirjallisuuden Tirlittan-palkinnon saaja, taiteilijaprofessori Esko-Pekka Tiitinen (s. 1956) aloitti kirjailijanuransa vuonna 1981 runokokoelmalla Tämä kaikki voi tapahtua, ja hänen tuorein teoksensa on kuvakirja Kotikuusen kainalossa (2017). Siinä välissä Tiitinen on julkaissut huomattavan määrän lyriikkaa, draamaa ja proosaa kaiken ikäisille. Hänet tunnetaan myös kuvataiteilijana sekä musiikin ja teatterin tekijänä.

Tiitinen on kerännyt lukuisia ehdokkuuksia ja palkintoja, kuten Finlandia Juniorin teoksestaan Villapäät (2008). Hänen teoksiaan on käännetty useille kielille. Tuotannossaan ja toiminnassaan Tiitinen on korostanut erityisesti lapsen ja lapsuuden merkitystä.

Kirjailijat tuntevat Esko-Pekka Tiitisen luotettavana ja lojaalina kollegana, jolla riittää tarmoa myös yhteisten asioiden hoitamiseen.

Lisätietoja:
Jyrki Vainonen
puheenjohtaja, Suomen Kirjailijaliitto ry
p. 050 343 4949, puheenjohtaja@kirjailijaliitto.fi

 Haastattelupyynnöt:
Jaana Tamminen
tiedottaja, Suomen Kirjailijaliitto ry
p. 044 757 4154,  jaana.tamminen@kirjailijaliitto.fi