TIEDOTE: Anthony Doerrin Kaikki se valo jota emme näe on vuoden 2015 Pulitzer-voittaja

21.4.2015

”Kekseliäs, taidokkaasti punottu romaani ponnistaa toisen maailmansodan kauhuista; sen lyhyissä, tyylikkäissä luvuissa tutkitaan ihmisluontoa sekä teknologian monitahoista voimaa”, kuvailee palkintoraati palkittua teosta.

Kaikki se valo jota emme näe on toisen maailmansodan aikaan sijoittuva tarina sokeasta tytöstä ja nuoresta saksalaispojasta. Marie-Laure elää Pariisissa isänsä, Pariisin luonnontieteellisen museon lukkosepän kanssa. Isä on rakentanut tyttärelleen pienoismallin kaupungista, joten Marie-Lauren on turvallista liikkua lähistöllä. Kun sotilaat lähestyvät Pariisia, isä ja tytär joutuvat pakenemaan kaupungista Bretagneen.

Samaan aikaan Saksassa Werner valvoo öisin ja kuuntelee ranskankielisiä radiolähetyksiä. Radiot ovat orvon Wernerin intohimo, ja pian myös natsit huomaavat pojan lahjakkuuden. Wernerille tarjotaan opiskelupaikkaa SS-yksikössä, jossa hän voi oppia sekä taidot maansa palvelemiseen että päästä lähemmäksi haaveilemaansa tulevaisuutta. Vuosien kuluessa Marie-Lauren ja Wernerin tiet lähestyvät toisiaan.

Antony Doerr (s.1973) asuu perheineen Boisessa, Idahossa. Kaikki se valo jota emme näe on useita kirjallisuuspalkintoja voittaneen Doerrin läpimurtoteos. Kirja nousi ilmestyttyään yhdeksi vuoden myydyimmistä romaaneista Yhdysvalloissa.

Pulitzer on arvostettu yhdysvaltalainen palkinto, joka jaetaan vuosittain journalistisista ja kaunokirjallisista saavutuksista sekä sävelteoksista. Palkinto jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 1917. Vuonna 2014 palkinnon voitti Donna Tartt romaanillaan Tikli (Tikli, WSOY).


Lisätietoja

Käännetyn kaunokirjallisuuden ja asiaproosan kustantaja Henrikki Timgren, puh. 044 321 0666, s-posti henrikki.timgren@wsoy.fi

Viestintäpäällikkö Vilja Perttola, puh. 040 755 3319, s-posti vilja.perttola@bonnierbooks.fi

Arvostelukappaleet: tiedotus@wsoy.fi