TIEDOTE: David Lagercrantzin Se mikä ei tapa jatkaa Stieg Larssonin Millennium-sarjaa

27.8.2015

Millenniumilla on uusi omistaja. Ilkeät huhut kertovat, että lehden päätoimittaja Mikael Blomkvist olisi menettänyt otteensa ja harkitsisi uran vaihtoa. Blomkvist tietää, että hän ja Millennium tarvitsevat vain kunnon skuupin pelastuakseen.

Lisbeth Salander on sekaantunut hakkeri-iskuun ja päätyy ottamaan ennenkuulumattomia riskejä. Epätyypillisiin toimintatapoihin turvautuneella Salanderilla on kuitenkin aivan oma suunnitelmansa.

Eräänä iltana Blomkvist saa puhelun professori Frans Balderilta, joka kuuluu tekoälytutkimuksen kovimpiin nimiin. Balderilla on tulenarkaa tietoa, ja hän kertoo olleensa yhteydessä nuoreen hakkerinaiseen, joka muistuttaa kovasti erästä Mikael Blomkvistin hyvin tuntemaa henkilöä.

Stieg Larssonin perikunnan omistama, Larssonin teosten oikeuksia hallinnoiva Moggliden ja Norstedts-kustantamo ehdottivat David Lagercrantzille kirjan kirjoittamista vuonna 2013. Se mikä ei tapa on itsenäinen romaani, joka jatkaa Larssonin Millennium-trilogiaa kirjailijan luomien henkilöhahmojen pohjalta. Teos ei pohjaudu Larssonin keskeneräiseen käsikirjoitukseen.  

Kirjan oikeudet on myyty 43 kustantajalle, ja sen kansainvälinen painosmäärä on yhteensä 2,7 miljoonaa kappaletta. Larssonin perikunta luovuttaa Se mikä ei tapa -romaanista saamansa tuoton Stieg Larssonin perustamalle Expo-säätiölle rasisminvastaiseen työhön.

Millennium-trilogiassa ovat ilmestyneet teokset Miehet jotka vihaavat naisia (Män som hatar kvinnor, 2005, WSOY 2006), Tyttö joka leikki tulella (Flickan som lekte med elden, 2006, WSOY 2007) ja Pilvilinna joka romahti (Luftslottet som sprängdes, 2007, WSOY 2008). Trilogia on julkaistu 50 maassa ja kirjoja on myyty yhteensä yli 80 miljoonaa kappaletta.

David Lagercrantz (s. 1962) on ruotsalainen kirjailija ja journalisti. Hän on julkaissut paitsi tietokirjoja myös useita romaaneja. Kirjailijan läpimurtoteos jalkapalloilija Zlatan Ibrahimovicista, Minä Zlatan, ilmestyi suomeksi 2012. Teos nimettiin ehdolle August-palkinnon saajaksi sekä William Hill Sports Book of the Year -palkintoehdokkaaksi. Lagercrantz asuu Tukohlmassa.

David Lagercrantz vierailee Suomessa 2.–3.10.2015. Hän osallistuu vierailunsa aikana muun muassa Turun kirjamessuille.

David Lagercrantz, Se mikä ei tapa
Alkuteos: Det som inte dödar oss
Suomennos: Outi Menna
Sivumäärä: 545

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt

viestintäpäällikkö Vilja Perttola, puh. 040 755 3319, vilja.perttola@bonnierbooks.fi
arvostelukappaleet: tiedotus@wsoy.fi