TIEDOTE: JP Koskisen Kuinka sydän pysäytetään on romaani sodasta ja rakkaudesta

13.3.2015

Eversti Stendahl on kadonnut Venäjän sisällissodan pyörteisiin. Suomen puolella varttuva poika, Juho, joutuu pitämään huolta siskoistaan ja veljestään sekä katkeroituvasta äidistään. Taloudellinen ahdinko ja epäilevät kysymykset kadonneesta isästä langettavat varjon perheen ylle.

Juhon ja hänen orvoksi jääneen lapsuudentoverinsa Lauran ystävyys muuttuu vuosien kuluessa rakkaudeksi. Yhteisiä unelmia varjostaa Lauran ajautuminen varakkaan asekauppiaan läheisyyteen ja se, mitä Juho näkee työskennellessään Mannerheimin luottomiehenä Helsingissä, Moskovassa ja Berliinissä: sodan uhka on koonnut tummia pilviä 1930-luvun Euroopan ylle. Juho joutuu kyseenalaistamaan uskonsa yksilön voimaan ja rakkauden kestävyyteen.

Kuinka sydän pysäytetään kuvaa niitä kansainvälisen politiikan tapahtumia, jotka lopulta johtivat Suomen talvisotaan.

– Olen kirjassani halunnut kaunokirjallisuuden keinoin nostaa esiin myös sodan taustoja. Sotaan joudutaan pitkän tien kautta, siihen vaikuttavat monet henkilöt monissa eri yhteyksissä. Pienten ihmisten päätökset kasautuvat suuriksi tapahtumiksi. Jokainen ihminen tekee historiaa, muistuttaa JP Koskinen.

JP Koskinen (s.1968) on valmistunut filosofian maisteriksi Jyväskylän yliopistosta pääaineenaan kirjoittaminen ja Helsingin yliopistosta pääaineenaan matematiikka. Kuinka sydän pysäytetään on Koskisen yhdeksäs romaani. Lisäksi hän on julkaissut muun muassa tietokirjoja, lastenkirjoja sekä novelleja. Palkittu kirjailija nousi Finlandia-ehdokkaaksi edellisellä romaanillaan Ystäväni Rasputin (2013). Paholaisen vasara (2011) voitti Helsingin kaupunginkirjaston Lukijoiden osuma -palkinnon.

Kuinka sydän pysäytetään on ollut yksi kunnianhimoisimmista ja samalla vaikeimmista kirjoistani. Talvisodan 105 taistelun päivää eivät olisi läheskään riittäneet tämän kirjan työstämiseen!

Lisätiedot

viestintäpäällikkö Vilja Perttola, puh. 040 755 3319, s-posti vilja.perttola@bonnierbooks.fi

LIITTEET: Kansi_Kuinka sydän pysäytetään, Kuva_JP Koskinen © Pertti Nisonen