Tiedote: Taru Sormusten herrasta 60 vuotta – Tolkienin oma kuvitus vihdoin julki

19.10.2015

J. R. R. Tolkienin yli 1000-sivuinen fantasiajärkäle Taru Sormusten herrasta täyttää 20. lokakuuta 60 vuotta. Tämä nykyaikaisen fantasiakirjallisuuden kulmakivi julkaistiin alun perin kolmessa osassa, joista viimeinen, Kuninkaan paluu, saapui kirjakauppoihin Isossa-Britanniassa 20.10.1955. Suomeksi teos ilmestyi WSOY:n kustantamana 1973–1975.

Taru Sormusten herrasta nousi 1960-luvulla opiskelijapolven suursuosikiksi ja poiki Tolkien-fanien yhdistyksiä kautta maailman. 40 kielellä julkaistua teosta on myyty yli 100 miljoonaa kappaletta. Tolkien on ollut esikuva monille myöhemmille fantasiakirjailijoille Ursula Le Guinista J. K. Rowlingiin. Peter Jacksonin kolmiosainen elokuvaversio Tarusta Sormusten herrasta (2001–2003) voitti yhteensä 17 Oscar-palkintoa ja nosti kirjan uuteen suosioon 2000-luvulla.

”Enpä arvannut nuorena opiskelijana 1970-luvun alussa, että ensimmäinen varsinainen käännöstyöni Taru Sormusten herrasta seuraisi minua koko elämäni ajan. Tolkien-fanit ovat aina olleet uskollisimpia lukijoitani. Saan kiittää opettajaani Eila Pennasta, joka ei omilta kirjoitustöiltään ehtinyt teosta kääntää ja tyytyi korjaamaan ja kommentoimaan aloittelijan suomennosta. Kiitos kuuluu myös Panu Pekkaselle, joka otti runot suomennettavakseen”, toteaa useita Tolkienin teoksia suomentanut taiteilijaprofessori Kersti Juva.

Juhlan kunniaksi Tolkien-tutkijat Wayne G. Hammond ja Christina Scull ovat koonneet kaikki Tolkienin omat Taru Sormusten herrasta -aiheiset piirrokset, maalaukset, piirtokirjoitukset, kartat ja kaaviot yksiin kansiin. Tuore taidekirja Taru Sormusten herrasta Tolkienin silmin esittelee seikkaperäisesti taustoitettuina 192 kuvaa, joista suurinta osaa ei ole koskaan ennen julkaistu. Mukana on kauniita vesivärimaalauksia Keski-Maan maisemista ja näköisjäljennökset Mazarbulin kirjasta, jonka Sormuksen ritarit löysivät Morian kaivoksista. Haltiakirjaimin tekstattu Kuninkaan kirje Tarun epilogista, jonka Tolkien lopulta jätti kirjasta pois, on osoitus Tolkienin kalligrafiakyvyistä, ja kirjoitustyön tukena toiminut, kulunut ja monta kertaa muunneltu kartta kertoo kiehtovasti, kuinka monimutkaista saagansepitys on ollut.

Etelä-Afrikassa syntynyt brittikirjailija J. R. R. Tolkien (1892–1973) teki elämäntyönsä Oxfordin yliopistossa englannin kielen ja englantilaisen kirjallisuuden professorina. Tiedemiehenä Tolkien tunnetaan eritoten Beowulf-runoteoksen tutkijana. Satukirjallisuuden klassikoksi nousseen esikoisromaaninsa Hobitti Tolkien julkaisi 1937. Hän myös kuvitti itse monia teoksistaan.

Wayne G. Hammond on Williams Collegen harvinaisten kirjojen Chapin-kirjaston apulaiskirjastonhoitaja Williamstownissa, Massachusettsissa. Hänen puolisonsa Christina Scull on toiminut Lontoon Sir John Soanen museon kirjastonhoitajana ja toimittaa The Tolkien Collector -lehteä. Heidän teoksistaan on aiemmin suomennettu Hobitti Tolkienin silmin (WSOY 2012).

Wayne G. Hammond – Christina Scull:
Taru Sormusten herrasta Tolkienin silmin
Suomentanut Jaakko Kankaanpää
240 sivua. Sidottu, värikuvitus. Suositushinta 38 €.
WSOY 2015

Lisätiedot:
tuottaja Leena Salmio leena.salmio@bonnierbooks.fi, 050 366 3882

arvostelukappaleet: tiedotus@wsoy.fi