Tiedote: Väinö Linnan 100-vuotisjuhlavuosi huipentuu Karo Hämäläisen romaanin Kansalliskirjailija ilmestymiseen ja Eero Ahon lukemaan Tuntematon sotilas -äänikirjaan

3.9.2020

Karo Hämäläisen Kansalliskirjailija on romaani Väinö Linnasta, ja se on romaani myös Suomesta ja kirjailijuudesta. Romaani kuvaa Väinö Linnan elämää ja päivittää elämäkertaromaanin 2020-luvulle. Minäkertojan kautta Hämäläinen myös leikittelee sillä, miten erilainen on kirjailijan asema nykyisin kuin Linnan elinaikana.

Eero Aho lukee Tuntemattoman sotilaan, joka julkaistaan äänikirjana itsenäisyyspäivänä 6.12.2020. ”Tuntemattoman sotilaan luin ensi kertaa aika nuorena, ja siitä tuli heti eräs merkittävimpiä kirjoja elämässäni. Se yllättää kerta toisensa jälkeen: miten rohkea romaani se on, miten kantaaottava ja aikaansa edellä – ja kuinka upeaa ja sarkastista Linnan kerronta on”, Eero Aho toteaa.

Jyrki Nummen, Maria Laakson, Toni Lahtisen ja Pertti Haapalan toimittamassa Väinö Linna – tunnettu ja tuntematon -teoksessa 25 tieteen ja taiteen ammattilaisen kirjoittamissa esseissä näkökulmat vaihtelevat kirjallisuuden, elokuvan ja teatterin tutkimuksesta yhteiskunta- ja oikeustieteisiin. Myös muutamat nykykirjailijat tutkivat suhdettaan Linnaan. Teos on ilmestynyt elokuussa.

WSOY järjestää keskiviikkona 16.9. kello 18–19 virtuaaliset Linna-juhlat, jossa esiintyvät muun muassa Karo Hämäläinen, Maria Laakso, Rosa Liksom ja Jyrki Nummi. Tapahtuma striimataan WSOY:n Facebook-sivulla.

”Tässä ajassa, kun kirjalliset suuntaukset ja yleisöt eriytyvät, Väinö Linnan teokset sytyttävät edelleen keskustelua niin kirjallisuudesta kuin yhteiskunnastakin. Teokset ovat tarkkaa ajankuvaa, mutta niiden ytimessä on ajattomuus, joka avaa mahdollisuuksia yhä uusille tulkinnoille maailman muuttuessa. Väinö Linna elää teoksissaan sukupolvesta toiseen, ja WSOY on ylpeä saadessaan juhlistaa tätä merkkivuotta”, toteaa WSOY:n kotimaisen kaunokirjallisuuden kustantaja Anna-Riikka Carlson.

Lisätietoja:
Kustantaja Anna-Riikka Carlson, anna-riikka.carlson@wsoy.fi, puh. 040 778 1149

Haastattelupyynnöt:
Viestintäpäällikkö Tuuli Leppänen, tuuli.leppanen@wsoy.fi, puh. 040 5646 734

Arvostelukappalepyynnöt os. tiedotus@wsoy.fi

www.wsoy.fi