Tiedote: WSOY:n syksyn 2023 kirjat on julkistettu

18.4.2023

Kotimainen kaunokirjallisuus

Satu Rämö jatkaa myynti- ja arvostelumenestykseen ilmiömäisellä tavalla noussutta Hildur-sarjaa Jakob-dekkarillaan, jossa päädytään Suomeen asti selvittämään monimutkaista rikosvyyhtiä. Arttu Tuomisen Vapahtaja jatkaa kehuttua Delta-sarjaa ja tarjoaa vahvan yhteiskunnallisen rikostarinan. Vera Valan romaanissa Sisilialainen puolustus etsitään armotonta sarjamurhaajaa Milanon yöstä ja Ilkka Remeksen Pimeyden sydän tarjoilee maailmanluokan jännitystä. Dekkarinälkään helpotusta tarjoavat myös Martta Kaukosen Hengissä ja Pete Suhosen Huvitusten saari. Kauhun ystäviä ihastuttaa Mika Waltarin (toim. Juri Nummelin) Kuolleen silmät.

Ilmiömäisen Miki Liukkosen Vierastila on romaani ajattelusta, ja Elina Hirvosen Rakkauksien lokikirja pohtii mitä kaikkea rakkaus on. Hanna Weseliuksen Nimetön on kirjallisen taiturin upea teos ajasta, yksinäisyydestä ja traumasta. Tommi Kinnunen ja Minna Rytisalo käyvät kiehtovaa ajatustenvaihtoa koulumaailman muutoksista teoksessaan Huokauksia luokasta. Mooses Mentulan Toiviokoski on intensiivinen kuvaus jälleenrakentamisen Suomesta, Maritta Lintusen Sata auringonkiertoa puolestaan kiehtova sukuromaani 1970-luvun Suomesta ja maastamuutosta. Tiina Laitila Kälvemarkin Valon ja pimeän sonaatit pureutuu väärien valintojen ja ystävyyden ytimeen, ja Juhani Branderin Amerikka kertoo pienen pojan selviytymistarinan sotien jälkeisessä Suomessa. Karoliina Timosen Laina antaa äänen Laina Päätalolle, ja Suvi Ahola syventää Mitä Helvi Hämäläinen todella sanoi? -teoksessaan monipuolisen prosaistin muotokuvaa. Hassan Blasimin Täyslaidallisia kokoaa yhteen kiitetyt novellikokoelmat Vapaudenaukion mielipuoli ja Irakin purkkajeesus. Iikka Hackman Kakspuusaari on sukupolvien yli kurottava romaani luonnosta, ja Auli Leskisen Talo Andien juurella kertoo lapsista sodan armoilla. Valloittavaa viihdettä puolestaan tarjoaa Maija Kajannon Sahramisyksy, joka jatkaa suosittua Kahvila Koivu -sarjaa.

Esikoisteoksina ilmestyvät Aija Salovaaran Ihan pieniä lintuja, joka on hilpeän haikea romaani itsensä hukkaamisesta ja löytämisestä, Vy Tramin sukupolviromaani Stigma itsensä määrittelemisestä sekä Vesa Taatilan hurja Murhapeli-trilleri. Palkitun Kaija Rantakarin runoteos Kertosäe tutkii kahdenvälisiä jännitteitä poikkeuksellisella herkkyydellä.

Suomennettu kaunokirjallisuus 

Kulttimaineen saavuttanutta Millennium-sarjaa jatkaa sen luojan Stieg Larssonin sekä edelliset osat kirjoittaneen David Lagercrantzin jälkeen Karin Smirnoff. Syyskuussa ilmestyvä 7. osa, Merikotkan huuto, vie tapahtumat Pohjois-Ruotsiin ja esittelee Lisbeth Salanderin veljentyttären, Svalan.   

Cormac McCarthyn pitkä elämäntyö huipentuu, kun Matkustajan sisarromaani Stella Maris ilmestyy. Tieteiskirjallisuuden uranuurtajan Frank Herbertin (1920–1986) Dyyni-sarjan kolmas osa, Dyynin lapset, ilmestyy ensi kertaa suomeksi. Perintö-romaanistaan palkittu Nina Wähä kirjoittaa naisten välisestä ystävyydestä ja kateudesta uudessa romaanissaan Babetta. Max Porterin Biitti kertoo eksyneestä teinipojasta ja saa rytminsä drum’n’bassista. Virolaisen Ilmar Taskan teos Tulevaisuuden kutsu kertoo tekoälyn käytöstä unelmien ja poliittisten tavoitteiden toteuttamiseen.  

BookTok-sensaatio Colleen Hooverilta ilmestyy suomeksi hengästyttävä trilleri Verityn varjo sekä romanttista draamaa tarjoava Se alkaa meistä, joka on jatkoa Se päättyy meihin -romaanille. Paluu on Nicholas Sparksin koskettava kertomus armeijan lääkäristä, joka asettuu asumaan isoisänsä mökkiin. Mart Sanderin Rouva Kukkin tytöt -sarjan kolmannessa osassa Petosten talo kuvataan Viron dramaattisia tapahtumia sotavuoden 1941 lopulla naisten näkökulmasta. Matkaan jo käy on Joanna Bolourin uusi kutkuttava joululoman pelastus. Myös Beth O’Learylta saadaan jouluinen feelgood-romaani, Löytöpalkkio. Romanttista viihdettä lupaa myös Simona Ahrnstedtin Yön valtiatar.  

Neiti Marplen jäljillä kertoo kaksitoista Agatha Christien luoman salapoliisihahmon inspiroimaa tarinaa nykykirjailijoiden, kuten Elly Griffithsin ja Karen M. McManusin kirjoittamina. Pascal Engman ja Johannes Selåker ovat kirjoittaneet yhdessä tositapahtumiin perustuvan sarjanavauksen Murhaajan muistolle, joka kertoo joukkomurhasta tukholmalaisen pakolaiskeskuksen liepeillä. Haudatut muistot on itsenäinen jatko-osa Kaikista synkimmät salaisuudet -romaanille Lisa Jewelliltä. Stefan Ahnhemin Aivan toinen tarina tarjoaa intensiivistä rikosdraamaa hienostohotellissa. Viveca Steninin Åren murhat -sarja jatkuu Kylmäävällä kostolla, ja Kristina Ohlssonin Jäänmurtaja seuraa suosittua Myrskynvartijaa. Vedenneito on Uumajaan sijoittuva dekkari Lumienkelin kirjoittajalta, Anki Edvinssonilta. Ewert Grens jatkaa rikosten selvittämistä Anders Roslundin uusimassa jännärissä 100 prosenttia, ja tanskalaisen Jens Henrik Jensenin Oxen-sarjaan saadaan viides osa, Gladiaattori. Riley Sagerin Kotiin ennen pimeää on kummitustaloon sijoittuva trilleri. John Grishamin satamakaupunki Biloxiin sijoittuva Lain molemmin puolin kuvaa lapsuudenystäviä, joista tulee toistensa vihollisia. Wilbur Smithin (1933–2021) ja David Churchillin Sodan perintö on historiallinen seikkailu toisen maailmansodan jälkeisessä, vallankumousta enteilevässä Keniassa.   

J.R.R. Tolkienin pääteos, Taru Sormusten herrasta, ilmestyy suomennoksen 50-vuotisjuhlan kunniaksi uutena, tarkistettuna ja Tolkienin kuvituksilla rikastettuna painoksena. Sekä alkuperäisestä että uudesta suomennoksesta vastaa Kersti Juva. Númenorin tuho on kuvitettu kokoelma J.R.R. Tolkienin kirjoituksia ajalta ennen Taru sormusten herrasta -tapahtumia. Teos on Brian Sibleyn toimittama ja Alan Leen kuvittama. Christopher Tolkienin toimittama J.R.R. Tolkienin maalauksia ja piirroksia esittelee laajasti Tolkienin kuvittajan taitoja.  

Tietokirjallisuus

Tuomas Kyrön Nyrkki tarjoaa kiehtovan katsauksen nyrkkeilyn maailmaan ja Robert Heleniuksen elämään. Pamela Andersson kertoo kirjassaan Rakkaudella Pamela elämästään ja urastaan avoimesti. Walter Isaacsonin Elon Musk on maailman toiseksi rikkaimman miehen auktorisoitu elämäkerta ja Heini Junkkaalan Pirkko Saisio – Sopimaton avaa karismaattisen ja omaehtoisen kirjailijan elämää. Risto Uimosen Sauli Niinistö – Suomalaisten presidentti on kiehtova kuvaus Suomen historian suosituimman presidentin toisesta kaudesta. Heini Harve-Rytsälän Helikopterilääkäri seuraa vuoden ajan helikopterilääkärin arkea ja ulkomaantoimittaja Rauli Virtanen johdattaa kirjassaan Täällä Rauli Virtanen kiehtovalle matkalle halki vuosikymmenten Vietnamista Ukrainaan. Aki Linnanahteen Niko Ranta-aho on tarina miehestä Suomen yhden kaikkien aikojen suurimman huumerikosvyyhdin keskiössä. Niko Jutila kertoo teoksessaan Kytäjän kartanon kolmoissurma tosielämän rikoskertomuksen Kytäjän kartanon mailla tapahtuneista tapoista. Susanna Makaroffin Homeäidin päiväkirja on hometalon ostaneen perheen kafkamainen selviytymistarina.

Urheilumaailmaan kiehtovat katsaukset puolestaan tarjoavat Oskari Saaren, Jussi Evinsalon ja Mika Kohosen Intohimon hinta – Mika Kohosen tarina ja Henri Nyholmin F1: Suuret tunteet, ratkaisevat hetket.

Iman Gharagozlun ja Leena Ahokkaan Iman ja Leena – Arkisafkaa inspiroi maistuvaan ruokaan arkena ja Anni Paakkunaisen Rakas herkkusuu on täynnä sopivasti makeita leivoinnaisia koko perheelle.

Lisäksi ilmestyvät seuraavat teokset: Robert Waldinger ja Marc Schulz Onnellisen elämän salaisuus, Laura Pajula ja Liisa Saarenmaa Neuloosisko – neuleita metsästä ja mereltä, Maaret Kallio Lujasti lempeä – Kalenteri 2024, Veera Laine Astrologinen vuosikalenteri 2024.

Lasten- ja nuortenkirjat 

Pienet lapset ja leikki-ikäiset 

Tove Janssonin iki-ihanat Muumit ilostuttavat kirjoissa Muumien 100 ensimmäistä sanaa, MUUMI: Missä Samu luuraa?, Muumien ISO kuvasanakirja: suomi–svenska ja Muumimamman sienikirja, jonka tekstit ovat Katariina Heilalan ja uudet kuvitukset Anni Pöyhtärin.  

Perheen pienimmille ilmestyvät Astrid Lindgrenin ja Ingrid Vang Nymanin Peppi ja värit -ensikirja, Roald Dahlin ja Quentin Blaken ääninapeilla varustettu Vastenmieletön mökäkirja, CoComelon: Etsi, löydä ja leiki sekä CoComelon: Opi laskemaan!   

Salla Savolaisen fanitettu työmaasarja jatkuu Romua!-kuvakirjalla. Röhky, Mumu ja numero 7:n tekijä Maria Nilsson Thore on myös kuvittajana Astrid Lindgrenin Saariston lapset: Joulu Nikkarilassa -kirjassa. Lisää Lindgreniä tarjoavat Eemeli ja Kissankulma ja Eemeli ja Liinan poskihammas. 60-vuotias hahmo metkuilee Björn Bergin kuvittamana myös Eläköön Eemeli -klassikkoromaanissa.  

Maaret Kallion ja Susanna Ruuhilahden vauhdikas Murkens-sarja jatkuu Luminen nujakka -tarinalla, jossa pureudutaan kiukkuun ja kaveritaitoihin. Kuvitukset ovat Julia Savtchenkon. Kaija Pannulan ja Netta Lehtolan kiitelty Kettujuttuja-esikoinen saa jatkoa Ketun kauppa ja muita kettujuttuja -kirjalla. Taru Viinikaisen Saapastalon Aurora ja pelkojen pelko on Silja-Maria Wihersaaren kuvittama suloinen lastenromaani. Näytelmäkirjailijana tunnetun Anna Krogeruksen Tontun apulainen on ihastuttava joulukirja Netta Lehtolan kuvituksilla.  

Sairaanhoitajanakin työskennelleen Salla Salmelan Minä menen lääkäriin on Tiina Konttilan kuvittama kirja lääkäriä jännittävien lasten tueksi. Natalia Salmela, Jasmin Hamid ja kuvittaja Anna Salmisalo ovat tehneet jatko-osan suositulle Raha-kirjalle, ja nyt käsittelyssä on Työ. Miksi siellä käydään ja mitä siellä tehdään? 

Vauhtia ja jännitystä tarjoavat Roope Lipastin ja Emiel Inkeri Nikulan Kopterijengi T-RX -sarjan kolmas osa, Kaaos kaupungissa ja Jonna Björnstjernan Kertomuksia merkillisestä kaniperheestä: Kummitusjuna. Lipastin äänikirjahitti Lemuetsivät ilmestyy nyt painettuna kokoelmana Kauhea paukuttelija ja muita ällöttäviä mysteereitä. Kuvitukset ovat Kaisu Sandbergin. Merja ja Marvi Jalon sekä Reetta Niemensivun Onnenkepparit-sarjassa laukataan jo 6. osassa, Yöratsastaja.  

Alakouluikäiset 

Koulumaailman ja kohderyhmän tunteva ammattinaurattaja Ernest Lawson debytoi Höpersankarit: Opejahti -kirjalla, joka aloittaa uuden sarjan. Tavis-Taavi ja opettajaisä Karva-Kari päätyvät monenkirjavaan, omituisten supersankarien eli höpersankarien kouluun. Lisähupia tuovat Maria Makkosen kuvitukset.  

Timo Parvelan koukuttava Melkein mahdoton tehtävä -mysteerisarja tarjoaa ratkaisuja kolmososassa Verkon valtias. Tyylikkäät kuvitukset ovat Mari Luoman käsialaa. Myös Luoman oma Romeo & Hirviöt -sarja on edennyt kolmanteen sarjakuvaromaaniin, Augustuksen arvoitus. Lisää Mari Luoman hirviöfiilistelyä on luvassa itsenäisessä Ihan tavallinen hirviöperhe -kertomuksessa, jossa kolmen sisaruksen karmeita vanhempia luullaan normaaleiksi.    

Miina Supisen Rosmariini-sarjan kolmas osa, Hämyhäkin ennustus, ilmestyy Anni Nykäsen kuvittamana riemupläjäyksenä. Roope Lipastin ja Harri Oksasen huippusuosittu Lätkä-Lauri pääsee joukkueineen rantalomalle Kanarian kuti -kirjassa. Almus-peikon ja herra Mattsonin hurmaava sanailu jatkuu Mikko Kalajoen ja Jani Ikosen lastenromaanissa Almus: Vinhavuorten vanki.    

Juuri lukemaan oppiville sopivaan Lukupalat-sarjaan saadaan Anna Hallavan ja Roosa Hepomäen Liljan yksisarviset ekaluokalla ja Laura Suomelan ja Väinö Heinosen Säbähamsterit turnaustäpinöissä. Tietopaloissa ilmestyvät puolestaan Aapo Ravantin Aurinkokunnan arvoitukset ja Laura Ertimon ja Kaisu Sandbergin Kaikenkirjavat linnut.  

Afrikka – Suurenmoinen maanosa vie kiehtovalle tietomatkalle mantereen luontoon, historiaan, 55 maahan, megakaupunkeihin ja kulttuureihin Kim Chakanetsan tekstein ja Alabi Mayowan kuvituksin.  

Laura Lähteenmäen kaunis romaani Laske salaa kymmeneen kertoo leikkien loppumisesta ja kasvamisen eritahtisuudesta. Dekkareistaan tunnetun ruotsalaisen Sofie Sarenbrantin Mira ja Kuu sijoittuu hevosmaailmaan.   

Huumorintäyteisiä, kuvitettuja päiväkirjamerkintöjä päästään lukemaan syksyllä kolmessa romaanissa: brittiläisen Louie Stowellin LOKI-sarja saa toisen osan, Pahisjumalan päiväkirja ja sopiva syntipukki, Jeff Kinneyn aina vain hykerryttävä Neropatin päiväkirja -sarja etenee 18. osaan ja Rachel Renée Russellilta ilmestyy10. suomennettu Nolo Elämäni-kirja, Olisinpa pentuvahti.  

Max Brallierin ja Douglas Holgaten zombimättöä on taas luvassa kirjassa Maailman viimeiset tyypit: Kielletty linnake. Thomas Taylorin Aaverantaan sijoittuvat tiivistunnelmaiset seikkailut jatkuvat viidennellä osalla, Mermeduusa. Eoin Colferin uutuus on nimeltään Fowlin kaksoset saavat ansionsa mukaan.   

Erin Hunterin monikymmenosaisen Soturikissat-sarjan uusimpaan saagaan saadaan osat 3 ja 4, Pimeyden verho ja Piilevä pahuus. Saman tekijänimen Pandojen valtakunta -sarja jatkuu Salaisuuksien joki -osalla, ja Uljasmaa-sarja Hiekkakielten kirous 1: Varjoja vuorella -romaanilla. Hunterin karhuista kertova Etsijät ilmestyy puolestaan kuuden kirjan sarjana ääni- ja e-kirjoina.  

Tohtori Jenni Haukion aloitteesta syntynyt UNICEFin kampanja Pieniä tarinoita julkaistaan painettuna, ääni- ja e-kirjana WSOY:n, Tammen ja Otavan yhteistyönä. Kirja sisältää toiveikkaita tarinoita Ukrainasta paenneilta lapsilta ja nuorilta sekä 24 suomalaiskirjailijalta, kuten Maaret Kalliolta, Tuutikki Toloselta, Siiri Enorannalta ja Anniina Mikamalta. Kirjan tuotot lahjoitetaan UNICEFille. 

Yläkouluikäiset ja YA 

True Love on audiosarja, joka kertoo todellisia rakkaustarinoita 2020-luvulla, true crime -sisältöjen vastapainoksi. Sarjassa nuoren polven kirjoittajat käsittelevät ihanaa ikuisuusaihetta omasta näkökulmastaan. True Loven avaavat Miisa Nuorgam, Eino Nurmisto ja Dess Terentjeva

Historiallisten seikkailujen mestarikirjoittaja Anniina Mikamalta saadaan 1500-luvun Irlantiin sijoittuva Tulen ja tuhkan tyttäret. Kiyash Monsefin Olipa kerran on lumoava lukukokemus, jossa persialaiset kansantarut punoutuvat osaksi päähenkilö Marjanin elämää. Älä koskaan luota kaksoseen on Freja Nicole Woolfin vastustamaton nuortenkirja ihastumisesta ja horoskoopeista. Jenny Hanilta ilmestyy Kesä on ikuisesti meidän ja Anne Gunn Halvorsenin ja Randi Fuglehaugin Royalteen etenee kolmanteen osaan, Vallan huipulla. Klassikoksi nousseetHolly BlackinjaTony Diterlizzin Spiderwickin kronikat ilmestyvät kahtena lukupakettina (osat 1–5 ja osat 6–8).   

Parikymppisen Miska Valoksen vahva esikoisromaani Sisäsiisti kertoo transpojasta, joka etsii paikkaansa omassa perheessään, kaveriporukassa ja kulttuuripiireissä. Topelius-palkinnon voittaneen Sang-romaanin jatko-osa Naraka ilmestyy Elina Pitkäkankaalta. TikTokin ja bestsellerlistat valloittanut Adam Silveran Lopussa molemmat kuolevat on kahden pojan pakahduttava rakkaustarina hupenevassa ajassa. 15+-ikäryhmälle ilmestyvät myös James L. Sutterin Darkhearts, Ali Hazelwoodin Shakkimatti ja Stephanie Garberin Onnettoman lopun balladi.  

Sarjakuvat 

Matti Hagelbergin Suomaan kansan muinaisusko on myyteistä ammentava, vinksahtanut nelivärisarjakuva suomalaisten juurista.  

Tulevaisuuden arabi 6: Lapsuus Lähi-idässä (1994–2011) on Riad Sattoufin koskettavan perhesaagan päätösosa.  

WSOY:n katalogi on kokonaisuudessaan katsottavissa täällä: https://issuu.com/kirja/docs/wsoy_syksy_2023

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Kotimainen kaunokirjallisuus ja tietokirjallisuus:
Viestintäpäällikkö Tuuli Leppänen, tuuli.leppanen@wsoy.fi, puh. 040 5646 734

Suomennettu kaunokirjallisuus ja lasten- ja nuortenkirjat:
Viestintäpäällikkö Liisa Aalto, liisa.aalto@wsoy.fi, puh. 050 473 3377

Arvostelukappaleet: tiedotus@wsoy.fi 

Painokelpoiset kansi- ja kirjailijakuvat: www.wsoy.fi/medialle/kuvapankki