Tietokirjailijapalkinnot Suvi Aholalle ja Lasse Kososelle

30.10.2021

Vuoden 2021 Tietokirjailijapalkinnot on myönnetty Suvi Aholalle ja Lasse Kososelle. Suomen tietokirjailijat ry:n jakamat palkinnot ovat suuruudeltaan 8 000 euroa, ja ne myönnetään tunnustuksena laajasta ja ansiok­kaasta tietoteostuotannosta.

Palkintoperustelut

SUVI AHOLA
Filosofian tohtori Suvi Ahola on Helsingin Sanomien toimittaja, kirjallisuuskriitikko ja tietokirjailija. Hän väitteli Helsingin yliopistosta vuonna 2013 suomalaista lukupiirikulttuuria käsittelevällä väitöskirjallaan Lukupiirien Suomi. Yhteisöllistä lukemista 149 suomalaisessa lukupiirissä (Helsingin yliopisto, 2013). Lisäksi hänellä on laaja ja monipuolinen tuotanto korkeatasoisia, yleistajuisia tietokirjoja. Naiskirjailijoiden rooli ja merkitys, lukemiskulttuuri ja lukupiirit sekä päiväkirjakulttuuri ovat hänen omimpia aiheitaan.

Lukemisen yhteisöllisyyttä hän käsittelee väitöksen lisäksi tietokirjoissaan Lukupiirien aika (Avain, 2013) sekä Ystäviä ja kirjoja (Avain, 2015). Arkielämä ja intellektuaalinen toiminta, hengen ja ruumiin ravinto niveltyvät erottamattomasti yhteen kirjoissa Koko suku keittiössä – Kirjoituksia ruoasta, perheestä ja muistamisesta (WSOY, 2002), Tietokone ja silitysrauta (Tammi, 2003) 2002) ja Sivumakuja – Kirjallisesta keittiöstäni (WSOY, 2005). Viime vuosina kirjoitetuissa teoksissa Mitä Minna Canth todella sanoi? (WSOY, 2019) ja Mitä Eeva Joenpelto todella sanoi? (WSOY, 2021) Ahola kokoaa kahden suomalaisen kirjailijan ajatuksia ja kirjoituksia. Ahola on kirjoittanut myös omaelämäkerrallisia tietoteoksia.

Suvi Ahola ymmärtää kirjallisuuden laajasti, ei kumartele lajimääritelmiä eikä pelkää tarpeen vaatiessa sekoittaa korkeaa ja matalaa. Hänen korkeatasoista tietokirjoittamistaan kannattelee tiedon tuottamisen lisäksi emansipatorinen intressi. Se tarkoittaa Aholan kohdalla pyrkimystä valaista suomalaisen kulttuurin hiljaisia alueita: sanoittaa arkisia ja kipeitäkin aiheita selkeästi ja eloisasti. Hienoimmillaan ja omimmillaan hän on esseistisessä tietokerronnassaan, pohtiessaan ja ihmetellessään kirjallisen kulttuurimme erityispiirteitä ja kerroksia.

LASSE KOSONEN
Biologi, kasvitieteilijä ja pitkään Tampereen kaupungin ympäristösuunnittelijana työskennellyt Lasse Kosonen on pitkän linjan konkari luontokirjailijana ja valokuvaajana. Hän tuntee niin sienet, linnut kuin kasvit. Näistä aiheista hän on julkaissut 1980-luvulta lähtien useita kirjoja luontoretkeilijöille, harrastajille ja tutkijoille.

Lasse Kososen laajaa tuotantoa ovat esimerkiksi Parempi sieni korissa (WSOY, 2009), Retkeilijän sieniopas (Karttakeskus, 2016), Parhaimmat ruokasienet ja maukkaimmat sieniherkut (WSOY, 1998, yhdessä Irma Järvisen ja Marita Joutjärven kanssa) sekä Sieniopas-mobiiliapplikaatio. Sieniharrastajan opas on teos, jossa ohjataan sienitutkimuksen maailmaan. Sienenmetsästystä-kirjaa pidetään sienestäjän kivijalkateoksena. Ruokasienet Suomen luonnossa -kirjan (Otava, 2020, yhdessä Tea von Bonsdorffin kanssa) avulla sienten tunnistaminen ja poimimisen aloittaminen on helppoa. Kirjassa esitellään ruokasienet ja niiden näköislajit, myrkkysienet, sienten kasvupaikat, käsittelyohjeet ja vinkit sienien valmistukseen. Villisienet – tunnistusoppaan (Readme.fi, 2009, yhdessä Sami Tallbergin kanssa) avulla ruokasienet on helppo tunnistaa maastossakin. Kososen oppaiden kanssa opettelu onnistuu, vaikka metsään menisi yksin, koska sienten tunnistuskuvat ovat selkeitä ja niistä välittyy tekijän vankka maastotuntemus.

Lasse Kosonen on sieniharrastuksen Grand Old Man, jonka kirjat ovat ohjanneet yhä uusia harrastajia sekä tutkimaan sieniä että keräämään ja käyttämään niitä monipuolisesti. Luonnossa liikkuminen sekä sienestys ja marjastus ovat jatkuvasti lisääntyviä perheiden yhteisiä harrastuksia, ja Lasse Kososen kirjat ovatkin ohjanneet lukuisat lukijat löytämään metsässä liikkumisen ja sienestämisen ilon.

Vuodesta 2001 saakka myönnetyn Tietokirjailijapalkinnon ovat saaneet aiemmin muun muassa Seppo Hentilä, Karo Hämäläinen, Teemu Keskisarja, Anna Kortelainen, Katleena Kortesuo, Lasse J. Laine, Mirkka Lappalainen, Veli-Pekka Lehtola, Arto Mustajoki, Pirjo Lyytikäinen, Jake Nyman, Jukka Tarkka ja Helena Telkänranta.

Suomen tietokirjailijat ry:n palkinnot rahoitetaan Kopioston keräämillä tekijänoikeuskorvauksilla.