Tove Janssonin kuuluisasta tarinasta syntyi kansainvälinen naisten ja lasten hyväntekeväisyyskampanja – Suomessa mukana Moomin Characters, WSOY ja Förlaget

24.10.2017

Yhteistyö perustuu Tove Janssonin Näkymätön lapsi –novelliin, josta julkaistaan marraskuussa hyväntekeväisyyspainokset suomeksi WSOY:n ja ruotsiksi Förlagetin kustantamina. Jokaisesta kirjasta lahjoitetaan 4 euroa Oxfamin naisia tukeviin projekteihin ympäri maailmaa. Näkymätön lapsi –novellin lisäksi kirjassa on myös Tove Janssonin Kuusi –novelli.

Näkymätön lapsi -novelli julkaistiin alunperin Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia -kirjassa vuonna 1962. Tove Janssonin rakastetussa tarinassa tyttö muuttuu näkymättömäksi tultuaan huonosti kohdelluksi hänestä huolehtivan tädin toimesta. Päästyään Muumiperheen luokse lämpö, ystävällisyys sekä arvostus saavat näkymättömän tytön jälleen näkymään ja saavuttamaan paikkansa maailmassa – jokaisella naisella ja tytöllä kuuluisi olla tämä oikeus. 

Näkymätön lapsi -kampanja on osa Oxfamin maailmanlaajuista työtä äärimmäistä köyhyyttä ja kärsimystä vastaan. Suurin osa köyhyydessä elävistä on naisia, ja juuri siksi naisten ja tyttöjen oikeudet ovat Oxfamin tekemän hyväntekeväisyystyön keskiössä. Naisilta ja tytöiltä on usein kielletty koulutuksen, kohtuullisen palkan tai kunnollisten työolojen kaltaiset perusoikeudet ja naisia ja tyttöjä myös usein kohdellaan huonoiten hädän hetkellä. Oxfam uskoo, että naisten taitoja, päättäväisyyttä ja kekseliäisyyttä tukemalla köyhyys on voitettavissa.

”Tove oli vahva ja itsenäinen nainen, joka eli juuri sellaista elämää kuin hän itse halusi, välittämättä siitä, kuinka naisen tulisi elää. Suomi on aina ollut yksi edelläkävijöistä naisten oikeuksien osalta ja Suomi oli Euroopan ensimmäinen valtio, jossa naiset saivat äänioikeuden vuonna 1906. Kaikki eivät ole näin onnekkaita, ja olen varma, että Tove olisi erittäin iloinen siitä, että hänen tarinoidensa avulla autetaan naisia ympäri maailmaa pakenemaan köyhyyttä ja löytämään oma äänensä”, Moomin Charactersin taiteellinen johtaja ja kirjailija Tove Janssonin veljentytär Sophia Jansson sanoo. 

”Olen aina uskonut, että tarinoiden avulla voimme muuttaa maailmaa. Toven tarina pienestä, näkymättömästä Ninni-tytöstä voi tämän kampanjan avulla auttaa tuhansia maailman naisia muuttumaan jälleen näkyviksi. WSOY on ylpeänä mukana tekemässä maailmastamme Toven jalanjäljissä tasa-arvoisemman ja paremman paikan elää”, WSOY:n lasten- ja nuortenkirjojen kustantaja Paula Halkola sanoo.

Lisätietoja kampanjasta ja kirjasta:

Katso video, jossa Sophia Jansson vierailee Ruandassa ja kertoo Näkymätön lapsi –projektista:
https://we.tl/j3VxFRbObc
Moomin.com:
https://www.moomin.com/fi/blog/oxfam-ja-moomin-characters-lanseeraavat-nakymaton-lapsi-kampanjan-naisten-ja-tyttojen-hyvaksi/
WSOY:
https://www.wsoy.fi/kirja/tove-jansson/kertomus-nakymattomasta-lapsesta-ja-kuusi/9789510432310
Förlaget:
www.förlaget.com
Oxfam:
www.oxfam.org