Tulevaisuuden arabi 1: Lapsuus Lähi-idässä (1978–1984) on kiehtova kurkistus kahden kulttuurin väliin

27.7.2015

Ranskalais-syyrialainen sarjakuvan- ja elokuvantekijä Riad Sattouf (s. 1978) sai vuoden parhaan sarjakuvan palkinnon Tulevaisuuden arabin 1. osasta Angoulêmen sarjakuvafestivaaleilla 2015. Marjane Satrapin Persepolikseen ja Art Spiegelmanin Mausiin verratun, neliosaiseksi kaavaillun teossarjan kaksi tähän mennessä ranskaksi julkaistua osaa ovat molemmat nousseet Ranskan koko kirjallisuuden myyntilistan kärkeen. Julkaistuja osia on myyty alkukielellä yhteensä jo lähes 500 000 kappaletta.

Huumorin sävyttämä sarjakuva kertoo omakohtaisesti vaalean pikkupojan ja hänen perheensä elämästä kahden kulttuurin välissä 1980-luvun Ranskassa ja Lähi-idässä Gaddafin ja al-Assadin diktatuureissa.  Isä-Sattouf on panarabialaisen aatteen puolestapuhuja, joka uskoo arabidiktaattoreiden edustamaan edistykseen ja haluaa kasvattaa pojastaan ”tulevaisuuden arabin”.

”Tämä perhekronikka – – on vahva sekoitus hajuja, värejä ja makuja. Se ei ole pelkkä kokoelma muistoja, vaan vilpitön todistus sopeutumisesta, vuorovaikutuksesta ja suvaitsevuudesta.” Le Parisien

Sarjan käännösoikeudet on myyty 15 kielelle, ja sen toinen osa ilmestyy suomeksi 2016. Teoksen on suomentanut Saara Pääkkönen.
 
Lisätiedot:
Toimituspäällikkö Mikael Ahlström, mikael.ahlstrom(a)wsoy.fi, 041 507 7025
WSOY

Arvostelukappaleet: tiedotus(a)wsoy.fi