“Voiko moraalia manipuloida?” – Ohjaaja Arto Halosen tosipohjainen uutuustrilleri ja romaani pureutuvat hypnoosimurhiin

19.2.2018

Kuka hallitsee mieltäsi? Voiko toisen ihmisen hypnotisoida rikokseen? Näitä kysymyksiä pohditaan Arto Halosen uudessa elokuvassa ja samaa aihetta käsittelevässä kirjassa The Guardian Angel – Suojelusenkeli, jotka ilmestyvät maaliskuussa. Psykologisen trillerin taustalla ovat tositapahtumat, Tanskaa 1950-luvulla kuohuttaneet hypnoosimurhat.

Ohjaaja Arto Halonen on tutkinut aihetta pitkään. Nyt pitkän prosessin tuloksena aiheesta on valmistumassa sekä pitkä fiktioelokuva että romaani.

”Pysäyttävä hypnoosimurhatarina linkittyy suoraan myös tämän hetkiseen manipulatiiviseen maailmaamme, missä meidän on välillä vaikeaa erottaa, miten toimimme erilaisten impulssien ja myös muiden syöttämien suggestioiden johtamina. Ajankohtaisuus on motivoinut suuresti tarinan tutkimista ja kehittämistä eteenpäin”, Halonen kertoo.

Elokuvan pääosissa ovat kansainväliset tähdet Pilou Asbæk (Game Of Thrones, Vallan linnake), Josh Lucas (Kaunis mieli, Sweet Home Alabama) ja Rade Šerbedžija (Downton Abbey, Eyes Wide Shut), sekä läpimurtoroolissaan suomalainen Sara Soulié (Nymfit, Toiset tytöt). Sivuosissa nähdään myös suomalaiset tähdet Pamela Tola ja Mikko Nousiainen. Elokuvan oikeudet omistaa Scanbox ja sen levityksestä vastaa Finnkinon elokuvalevitys. Elokuva tulee valkokankaille 29.3.

Tositapahtumat innoittivat romaania

Tanskan hypnoosimurhista syntyi myös romaani, joka taustoittaa Kööpenhaminan tapahtumia ja teemoja. Hypnoosimurhia pitkään tutkinut Arto Halonen pääsi tapaamaan ja haastattelemaan tapauksen avainhenkilöitä. Tätä materiaalia on hyödynnetty kirjassa. Halosen ja Kevin Frazierin kirjoittama romaani ilmestyy 15.3. Elina Ahlbäck Literary Agency on myynyt kirjan käännösoikeudet tähän mennessä jo Tanskaan, Italiaan, Serbiaan ja Portugaliin. Kirjan julkaisee WSOY.

The Guardian Angel – Suojelusenkeli -elokuvan mediaennakot Helsingissä:

Ke 28.2. klo 9.30 Tennispalatsi, sali 2
To 15.3. klo 12.00 Kinopalatsi, sali 2

The Guardian Angel -elokuvan lehdistömateriaalit:

Filmikamarin pressipalvelu

www.filmikamari.fi/pressit

login: press

salasana: noutaja

Katso The Guardian Angel – Suojelusenkeli –elokuvan traileri:

https://youtu.be/LBpAopFBfGw

Hypnoosi ja manipulaatio puhuttavat Hanasaaressa 19.3.

Suomalais-tanskalainen kulttuurirahasto järjestää yhteistyössä mm. Tanskan suurlähetystön kanssa Guardian Angel -elokuvan ennakkonäytöksen Hanasaaren suomalais-ruotsalaisessa kulttuurikeskuksessa maanantaina 19. maaliskuuta. Ennen ennakkonäytöstä järjestetään keskustelu elokuvan teemoista, hypnoosista ja manipulaatiosta. Ennakkonäytöksen jälkeen ohjaaja Arto Halonen ja elokuvan näyttelijät keskustelevat elokuvasta ja vastaavat yleisön kysymyksiin.
Lue lisää tapahtumasta: https://www.hanaholmen.fi/

Haastattelupyynnöt elokuvan tekijöille:

Anniina Nissinen
PR- ja viestintätoimisto
Mellakka Helsinki
0400 380 010
anniina@mellakkahelsinki.fi
www.mellakkahelsinki.fi
Lisätiedot elokuvasta:
Liisa Sauri
Finnkinon elokuvalevitys
liisa.sauri@finnkino.fi
050 358 5488

Lisätietoja The Guardian Angel – Suojelusenkeli -kirjasta:
Lehdistökappaleet: tiedotus@wsoy.fi

WSOY, kustantaja Anna-Riikka Carlson, anna-riikka.carlson@wsoy.fi, puh. 040 7781 149
WSOY, viestintäpäällikkö Tuuli Leppänen, tuuli.leppanen@wsoy.fi, puh. 040 5646 734
Elina Ahlbäck Literary Agency, elina@ahlbackagency.com, puh. 0400 548 402

The Guardian Angel – Suojelusenkeli -elokuvan synopsis

The Guardian Angel – Suojelusenkeli on tositapahtumiin perustuva trilleri Tanskaa 1950-luvulla kuohuttaneista hypnoosimurhista. Rikostutkija Anders Olsen (Pilou Asbæk) saa selvitettäväkseen tapauksen, jossa pankkiryöstäjä ampuu kaksi virkailijaa ja pakenee rahojen kanssa Kööpenhaminan kaduille. Pidätettäessä mies väittää tehneensä teon yksin. Omituisen tapauksesta tekee se, että jotkut silminnäkijät sanovat pankkiryöstäjän käyttäytyneen kuin olisi transsissa.

Olsen saa selville, että syytetty on istunut vankilassa yhdessä karismaattisen Björn Nielsenin (Josh Lucas) kanssa ja alkaa epäillä, että Nielsen on hypnotisoinut sellitoverinsa tekemään rikoksen puolestaan.

Mutta voiko se olla mahdollista – ja jos on, miten syyllinen saadaan kiinni? Olsen hakee apua tunnetulta hypnoosiin erikoistuneelta psykiatrilta (Rade Šerbedžija), jonka kanssa hän ajautuu yhä syvemmälle mielen manipulaation maailmaan.

Keskittyessään rikostutkimuksiin Olsen ei huomaa, että salaperäinen Nielsen tekee salaa tuttavuutta hänen nuoren vaimonsa (suomalainen Sara Soulié) kanssa. Pian mystinen tapaus koskettaa häntä lähempää kuin hän arvaakaan.

Arto Halosen (mm. Prinsessa, Isänmaallinen mies) ohjaama elokuva on kiehtovaan tositarinaan pohjautuva psykologinen trilleri, jonka teemat herättävät pohtimaan mielen hallinnan vaikutuskeinoja myös nykypäivänä: mihin manipuloinnilla pystytään ja kuinka pitkälle se voidaan viedä?