Vuoden 2018 J. A. Hollon käännöspalkinto Seppo Raudaskoskelle

6.4.2018

J. A. Hollo palkinnon saa  Seppo Raudaskoski Simon Sebag Montefioren teoksen Romanovit 1613–1918 (WSOY) suomennoksesta. Palkinto jaetaan vuosittain tunnustuksena edellisen vuoden aikana ilmestyneestä korkeatasoisesta tietokirjasuomennoksesta tai pitkään jatkuneesta ansiokkaasta tietokirjallisuuden suomentamistyöstä.

Simon Sebag Montefioren järkälemäinen teos kertoo Romanovien keisarisuvun noususta, kulta-ajasta ja rappiosta, hovielämästä ja valtapoliittisesta pelistä, rakkauksista, raakuuksista ja hullutuksista. Montefiore käy seikkaperäisesti läpi tsaarien, heidän perheenjäsentensä ja hoviväen elämänvaiheet ja nivoo Romanovien historian tiiviisti yhteen muiden Euroopan maiden ja kuningashuoneiden vaiheiden kanssa Venäjänmaan rahvasta unohtamatta.

Montefioren tietoa ja tarinoita pursuava runsaudensarvi on suomentajalle monin tavoin vaativa urakka, ja Seppo Raudaskoski osoittaa vakuuttavasti olevansa tehtävän tasalla. Hänen suomennoksensa on kokeneen tietokirjallisuuden kääntäjän taidonnäyte, jossa sekä pikkuseikat että suuret linjat ovat kohdallaan ja tyylitaju kantaa alusta loppuun. Raudaskoski hallitsee luotettavasti kirjan monet maailmat ja aikakaudet, valtavaksi kasvavan henkilögallerian sekä Romanovien tarinan sotilaalliset ja poliittiset juonteet.

Myös kirjan viimeistely ja toimitus ovat esimerkillistä työtä. Venäläisten nimien translitterointi, viitteet, lähteet ja hakemisto on tehty ja tarkastettu huolella. Mutta ennen kaikkea painavaa kirjaa on kevyt lukea kiitos Seppo Raudaskosken ammattitaitoisen suomennoksen.

Vuoden 2018 raadin jäsenet ovat erityisasiantuntija Ansa Aarnio ja kirjailija Jouni Tossavainen Suomen arvostelijain liitto ry:stä, suomentajat Sanna Pernu ja  Markku Päkkilä Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto ry:stä sekä professori Mikko Lehtonen Suomen tietokirjailijat ry:stä.

SKTL jakaa J. A. Hollon palkinnon yhteistyössä Suomen arvostelijain liiton ja Suomen tietokirjailijat ry:n kanssa. 10 000 euron arvoisen palkinnon rahoittaa Tietokirjallisuuden edistämiskeskus, ja se rahoitetaan Kopioston keräämistä tekijänoikeuskorvauksista. Siihen kuuluu kunniakirja ja rahapalkinto. Kiertopalkintona kulkee Johannes Rantasalon lasiveistos Ydin.

Lisätiedot:
SKTL:n tiedottaja Maarit Laitinen, puh. 044 3445 111, maarit.laitinen@sktl.fi

Arvostelukappaleet: tiedotus@wsoy.fi