Vuoden 2021 Tietopöllö-palkinto Vuokko Hurmeelle

25.8.2021

Suomen tietokirjailijat ry:n vuoden lasten ja nuorten tietokirjapalkinto Tietopöllö on myönnetty lastenkirjailija Vuokko Hurmeelle.

Hurme on kirjoittanut lapsille useita tietokirjoja, kuvakirjoja ja romaaneja. Hänen tietokirjojensa aiheina ovat olleet mm. ihmisen kehitys, eri eläimet ja karkit. Hurme työstää kirjat yhteistyössä kuvittajien kanssa.

Palkintoraadin perustelut:

”Vuokko Hurmeen tausta kasvatustieteessä ja taidekasvattajana näkyy läpi tuotannon. Hänen teostensa esitystavoissa korostuvat tiedon täsmällisyys, selkeät tietoiskut, vastaanottajan ikätason huomioiminen ja sopivasti keventävä huumori. Yhteinen lukuhetki Hurmeen teosten parissa tarjoaa myös aikuiselle lukijalle nautinnollisen tietoretken.”

Hurmeen viimeisimpiä lasten tietokirjoja ovat Timanttista tietoa -sarjan teokset Karkkikirja (WSOY 2019, kuvittanut Anni Nykänen) ja Eläinkirja (WSOY 2021, kuvittanut Anni Nykänen). Kuluvana vuonna ilmestyy myös Tietopalat-sarjaan kuuluva kirja lemmikkijyrsijöistä (WSOY 2021, kuvittanut Aapo Ravantti).

Raati nostaa perusteluissaan esille myös Hurmeen aiempia teoksia: Pikkurillin käsikirjan (Viisas Elämä 2016, kuvittanut Sanna Pelliccioni) ja Peukalon käsikirjan (Aula kustannus 2017, kuvittanut Sanna Pelliccioni) sekä Housuvaara-sarjan (Into, kuvittanut Väinö Heinonen).

Tietopöllö-palkinto myönnetään tietokirjailijalle tai tietokirjailijaryhmälle, joka on julkaissut ansiokkaasti lapsille ja nuorille tarkoitettuja tietoteoksia. Palkintoa on jaettu vuodesta 1999, ja se rahoitetaan Kopioston keräämillä tekijänoikeuskorvauksilla.

Tänä vuonna Tietopöllö-palkinnon saajasta päättäneeseen Suomen tietokirjailijat ry:n palkintolautakuntaan kuuluivat Hannele Cantell (pj.), Seppo Hentilä, Agneta Rahikainen, Kati Solastie ja Kari Vaijärvi.

Lisätietoja:

Anne Rutanen, Viestintäpäällikkö, Suomen tietokirjailijat ry

anne.rutanen@suomentietokirjailijat.fi, 050 351 2771