WSOY:llä kolme Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokasta

5.11.2019

Anniina Mikaman Huijarin oppipoika, Kaija Pannulan ja Netta Lehtolan Kettujuttuja ja Marisha Rasi-Koskisen Auringon pimeä puoli on valittu vuoden 2019 Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia -ehdokkaiksi. Palkinto on suuruudeltaan 30 000 euroa ja se annetaan ansiokkaalle suomalaiselle lasten- tai nuortenkirjalle. Palkinto jaetaan 27.11.

Palkintolautakunnan perustelut:

Mikama, Anniina: Huijarin oppipoika

Mukaansatempaava tarina, jossa eri aikakaudet sekoittuvat kiehtovasti keskenään. Uskottavasti kuvatut henkilöt joutuvat elämässään vaikeiden valintojen eteen, ja lukija jännittää hahmojen rinnalla, uskaltavatko he tehdä itsenäisiä valintoja vai mukautuvatko he ympäristön paineisiin ja ennakkoluuloihin. Seikkailullisen juonen ohella teemoiksi nousevat muun muassa oman polun etsiminen, teknologian mahdollisuudet ja vaarat sekä ystävyyden voima.

Kaija Pannula ja Netta Lehtola: Kettujuttuja

Kasvamista, surun käsittelyä ja ystävyyttä lempeästi käsittelevät tarinat nivoutuvat yhtenäiseksi kertomukseksi, joka tuo esiin elämän haurauden, mutta myös sen rikkauden ja ilon. Kuvat ja tarinankuljetus täydentävät hyvin toisiaan. Seesteisessä ja värimaailmaltaan harmonisessa kuvakirjassa yhdistyy viehättävällä tavalla vanhahtava kuvitustraditio kuvittajan omaan, ennakkoluulottomaan näkemykseen, saaden aikaan puhuttelevan kokonaisuuden.

Rasi-Koskinen, Marisha: Auringon pimeä puoli

Kunnianhimoinen ja monitasoinen romaani tempaa lukijansa aikamatkalle ja haastaa miettimään, onko lineaarinen aikakäsitys ainoa tapa hahmottaa elämää. Tietoon perustuva aikakäsitys punotaan mielikuvituksen avulla mysteeriksi, joka tarjoaa yllättäviä käänteitä aivan loppusivuille saakka. Teoksessa yhdistyy taitavasti monia eri genrejä: se on aikamatka, kasvutarina, dystopia, jonka takana heijastuu utopia; se on tarina vallasta ja totalitarismista sekä luonnon ja ihmisen vuorovaikutuksesta.

Palkitonraadin jäseniä olivat: äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Hilkka Lamberg, puheenjohtaja
kuvataiteilija Anssi Kasitonni ja erikoiskirjastovirkailija Henriika Tulivirta. Lopullisen palkinnonsaajan asetetuista ehdokkaista valitsee muusikko, näyttelijä Olavi Uusivirta.

Haastattelupyynnöt: viestintäpäällikkö Ina Westman, ina.westman (at) wsoy.fi
Arvostelukappalepyynnöt: tiedotus (at) wsoy.fi