WSOY:n kirjallisuussäätiön tunnustuspalkinto Jaakko Kankaanpäälle, JP Koskiselle, Satu Koskimiehelle ja Tiina Pystyselle

7.10.2015

Palkintoperustelut

Suomentaja Jaakko Kankaanpää taitavista käännöksistä, jotka avaavat lukijalle alkuperäisteoksen sanoman

Jaakko Kankaanpää on suomentanut englannin kielestä kaikkia kirjallisuuden lajeja: lastenkirjoja, romaaneja, dekkareita ja vaativia tietokirjoja. Hänen keväällä 2015 ilmestynyt suomennoksensa Adam Smithin Kansojen varallisuudesta on loistava näyttö Kankaanniemen taidosta tehdä ymmärrettäväksi 200 vuotta sitten kirjoitettu klassikko nykypäivän lukijalle, sen alkuperäistä sanomaa ja ainutlaatuisuutta kunnioittaen.

Kirjailija Juha-Pekka Koskinen romaaneista, jotka tulkitsevat uudella tavalla aikamme ikoneja

Juha-Pekka Koskinen on runsaan kymmenen vuotta kestäneen uransa aikana julkaissut 15 ja kirja kirjalta siirtynyt uusille alueille. Ihminen on harvoin muotokuvansa näköinen, sanoo Koskinen. Rasputinista ja Mannerheimista kertovissa romaaneissaan hän osoittaa tämän todeksi upealla tavalla. Tänä syksynä ilmestyneessä ”Säkenöivä Sibelius ” -teoksessaan Koskinen yllättää jälleen – ja riemukkaasti! Runomittaisessa elämäkerrassa prosaisti Koskinen ottaa suvereenisti haltuun mitallisen runon, josta näyte: ”Hiljaisuus tuo kaunein nuotti, elämäkö sen itse tuotti.”

Kirjailija Satu Koskimies runouden tunnetuksi tekemisestä ja saattamisesta lukijan luo

Satu Koskimiehen joka-aikainen työmaa on ollut runous. Hän on tehnyt runoutta tunnetuksi ja helposti lähestyttäväksi usean vuosikymmenen ajan hienolla tavalla. Uransa alussa Koskimies julkaisi kahdeksan omaa kokoelmaa. 30 vuoden ajan hän toimitti Juha Virkkusen kanssa Yleisradion rakastettua ”Tämän runon haluaisin kuulla” -ohjelmaa, jossa lausujat lukivat kuulijoiden toiverunoja. Lisäksi hän on ollut toimittamassa kymmeniä antologioita, joista mainittakoon Suomen Runotar, sekä julkaissut elämäkertaromaaneja ja tietokirjoja. Kriitikkona Satu Koskimies on monipuolinen ja turhaa poleemisuutta kaihtava.

Kirjailija Tiina Pystynen ainutlaatuisista aikuisten kuvakirjoista

Tiina Pystynen on kertojana vapaa sielu ja rajojen rikkoja, joka on vuodesta 1987 asti tehnyt aikuisten kuvakirjoja täysin omalla tyylillään. Yhdistämällä tasavahvasti sanan ja kuvan Pystynen on kehittänyt ilmaisuvoimaisen ja jäljittelemättömän kerrontatavan. Esineinä hänen kirjansa ovat hämmästyttävän kauniita ja viimeisteltyjä, paperia ja typografiaa myöten. Yhteen kuvaan Tiina Pystynen sisällyttää tarinoita rakkaudesta, yksinäisyydestä ja vanhenemisesta, rosoisella viivalla ja lämpimällä huumorilla. Pystynen on julkaissut proosaa, esseitä, romaaneja ja runoja ja hänen teoksiaan on käännetty mm. ranskaksi ja englanniksi.

Lisätiedot: Asiamies Annaliina Rintala, annaliina.rintala@wsoy-kirjallisuussaatio.fi ,
puh. 040 156 1956
Apurahasihteeri Vuokko Tarpila, vuokko.tarpila@wsoy-kirjallisuussaatio.fi ,
puh. 040 523 4689
Säätiön hallituksen puheenjohtaja professori Paavo Hohti, paavohohti@me.com