Yuval Noah Harari kirjoittaa ensi kertaa lapsille – tietokirjasarjan aiheena ihmiskunta

23.3.2022

Yksi tämän hetken merkittävimmistä ajattelijoista ja historiantutkijoista, Yuval Noah Harari, kirjoittaa erityisesti kouluikäisille suunnatun neliosaisen tietokirjasarjan. Pysäyttämätön ihminen -niminen sarja julkistetaan kansainvälisesti tänään 23.3. Bolognan lastenkirjamessujen yhteydessä. Ensimmäinen osa, Kuinka valloitimme maailman, ilmestyy WSOY:ltä syyskuussa.    

Israelilainen Yuval Noah Harari nousi vuosikymmen sitten tietokirjallisuuden kiinnostavimmaksi nimeksi teoksellaan Sapiens – Ihmisen lyhyt historia. Nyt hän paketoi faktat ja ällistyttävät oivallukset ihmiskunnasta myös lapsilukijoille, omaan helposti lähestyttävään ja huumorin värittämään tyyliinsä.  

Neliosaiseksi kasvavan Pysäyttämätön ihminen -sarjan (Unstoppable Us) ensimmäinen osa ilmestyy 24 maassa tulevana syksynä. Suomenkielinen laitos, Kuinka valloitimme maailman, julkaistaan ensimmäisten käännösten joukossa 15.9.2022. Kirjan kuvittaa espanjalainen Ricard Zaplana Ruiz ja suomentajana toimii Seppo Raudaskoski. 

Kaivattuja vastauksia kaikenikäisiä mietityttäviin kysymyksiin 

Sarjassa tullaan käsittelemään ihmistä lajina sekä historiaamme, yhteiseloamme ja lähitulevaisuuttamme tällä planeetalla monista näkökulmista. Harari halusi tuoda jo sarjan nimessä esiin sekä ihmisen sinnikkyyden että ahneuden. 

“Me ihmiset olemme pysäyttämättömiä. Tuntuu kuin mikään ei voisi pysäyttää meitä: kun kohtaamme vastoinkäymisiä, löydämme tavan selviytyä niistä. Kun kohdallemme osui leijonia, teimme aseita. Kun laajat merialueet estivät liikkumisen, rakensimme veneitä. Kun maapallo tuntui ahtaalta, keksimme avaruusalukset. Mutta vaikuttaa myös siltä, ettemme mahda itsellemme mitään. Pidemmän päälle mikään ei riitä meille. Mitä ikinä saavutammekin, haluamme lisää; ja minne menemmekin, emme löydä rauhaa. Mikä saa meidät voittamaan kaikki vaikeudet? Mikä estää meitä löytämästä rauhan?” Yuval Noah Harari pohtii.  

WSOY:n lasten- ja nuortenkirjojen kustantaja Paula Halkola uskoo Hararin kirjojen tuovat kaivattua syvää ja helposti ymmärrettävää tietoa informaatiotulvan keskellä kasvaville lapsille, ja yhtä hyvin myös aikuisille: 

”Ensimmäinen osa, Kuinka valloitimme maailman, alkaa keriä auki peruskysymystä siitä, keitä me olemme ja mitä täällä teemme. Laaja näkökulma ja oivaltava käsittelytapa tuovat kiinnostavaa tietoa ja pohdittavaa niin koululaisille kuin heidän perheilleenkin. Sarja on hieno lisä varhaisnuorten tietokirjatarjontaan”, Halkola sanoo.  

 

Yuval Noah Harari (s. 1976) on israelilainen historoitsija, filosofi ja tietokirjailija. Hänen ihmiskuntaa ja maailmaa jäsentäviä teoksiaan on käännetty jo 65 kielelle ja myyty yli 35 miljoonaa kappaletta. Harari tullaan näkemään Suomessa Nordic Business Forum -tapahtumassa 21.9.2022. 

 

Lisätietoja: Viestintäpäällikkö Liisa Aalto, liisa.aalto@wsoy.fi, puh. 050 473 3377